Chronische ziekten

Elk jaar is er in november speciale aandacht voor chronische ziekten. De meeste ziektes gaan na verloop van tijd vanzelf weer over. Bij chronische ziekten is ons lichaam echter niet in staat zonder hulp de ziekte te overwinnen. Bijna één op de drie mensen heeft één of meer chronische ziekten. In totaal zijn dat in Nederland ongeveer 5,3 miljoen mensen. Met een homeopathische behandeling kan de levenskwaliteit verbeteren en vermindert het gebruik van reguliere medicijnen aanzienlijk. Homeopathie richt zich op het zelfherstellend vermogen van het lichaam en minder op het bestrijden van symptomen.

Verloop van het genezingsproces

Genezing van chronische ziekten of het tot stilstand brengen van achteruitgang van gezondheid heeft tijd nodig. Sommige mensen hebben niet zo veel energie en vitaliteit meer om krachtig op een homeopathische behandeling te reageren. In dat geval ondersteunt homeopathie eerst het energieniveau van de patiënt, zodat het lichaam daarna beter kan reageren. Zelfmedicatie is bij een chronische ziekte niet aan te raden.

Reuma

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. Wat kan homeopathie dan voor u betekenen?

De meeste vormen van reuma zijn regulier behandelbaar maar niet te genezen. De behandeling door de reumatoloog of huisarts bestaat vaak uit het voorschrijven van pijnstillers en ontstekingsremmers. Soms worden gewrichten aan elkaar vastgezet als de pijn te erg is. Een aantal bekende vormen van reuma zijn: artrose, artritis, ziekte van Bechterew, fibromyalgie, jicht, osteoporose, en hypermobiliteit. Maar ook de ziekte van Lyme en het fenomeen van Raynaud vallen hieronder.

Homeopathie kan het immuunsysteem van het lichaam ondersteunen zodat er minder ontstekingen optreden. Ook kan het lichaam in een betere conditie komen door de behandeling zodat er de reumatische aandoening vertraagt of tot stilstand komt. De homeopathische behandeling van reuma bestaat uit het geven van:

  • botversterkende middelen
  • een passend middel tegen ontstekingen
  • een middel op de erfelijke aanleg voor reuma
  • specifieke plantaardige homeopathische geneesmiddelen tegen de pijn
  • ten slotte passende Schüssler celzouten, vitamines en mineralen (zoals vitamine D en magnesium) voor het verbeteren van de botdichtheid
Mevrouw M. (64 jaar) vertelt over haar ervaringen met homeopathie:

‘Ik ben heel verbaasd over wat homeopathie voor een lichaam kan doen. Ik heb door heel mijn lichaam artrose, de afgelopen jaren zijn aan mijn vingers gewrichten vast gezet en kreeg ik een knieprothese. Eigenlijk ben ik helemaal versleten. Het herstel na die operaties viel tegen. De gewrichten wilden niet goed meer aangroeien door een storing in de botopbouw. Toen kwam ik een kennis tegen die goede ervaringen had met het herstel van haar gebroken been met homeopathie. Ik wilde dat wel proberen. Het consult was heel prettig: Ik werd gehoord, er werd naar me geluisterd. Ik gebruikte zware pijnstillers maar dat hielp maar een paar uur. De homeopathische middelen die mijn homeopaat voorschreef, in combinatie met voedingssupplementen en de celzouten hielpen zo goed dat ik van de pijn afkwam. Nu slik ik helemaal geen pijnstillers meer. Toen ik vorig jaar ook nog last kreeg van osteomalacie (botverweking) in mijn bekken en osteoporose (broze botten) heeft mijn homeopaat met homeopathie dat proces kunnen stopzetten. Achteraf vind ik het jammer dat ik me niet eerder in homeopathie verdiept hebt. Homeopathie kan artrose niet genezen, maar wel een halt toeroepen.’