8 mei 2018

Schoolziek

En daar sta je dan, met je nieuwe rugtas, je lekkende beker en je broodtrommeltje. Op het grote schoolplein, dat krioelt van de kinderen en de ouders. Iedereen lijkt er te passen, behalve jij. Met wie zou je mee mogen doen, naast wie zitten? De scholen zijn weer begonnen en dat is niet voor alle kindjes goed nieuws.
Jongetjes en meisjes met bleke snoetjes aan mijn bureau. Meestal zie ik ze zo: donkere verkleuring onder doffe ogen, schoudertjes ingetrokken, en buikpijn. Of hoofdpijn. Meestal allebei. De homeopathische middelen die kinderoogjes weer kunnen laten stralen zijn divers, maar ik zie de Silicea kinderen regelmatig. Meestal zijn het kinderen die graag orde, netheid en rust in hun omgeving hebben. Het ruwe gedrag van duwende kinderen in de gang en geschreeuw leidt tot overprikkeling van hun gevoelige zenuwstelsel. Dat er spullen worden afgepakt of stuk worden gemaakt, of dat andere kinderen zich niet aan de afspraken houden begrijpen ze niet, en het maakt ze angstig. Er zijn toch regels? En waarom ziet de juf niet alles?
Sommige ouders verzuchtten dat ze wilden dat ze hun kwetsbare kind wat minder hadden opgevoed. De kinderen zijn thuis over het algemeen lief, zorgzaam en behulpvaardig, maar blijven niet overeind in de veel ruwere buitenwereld. Angstig gedrag van een kind lokt helaas soms agressie uit. ‘Ik had ze beter kunnen leren om van zich af te slaan,’ verzucht een bezorgde moeder. ‘Nu durft ze dat niet, ze durft niets te zeggen en niets te doen, bang dat de juf op haar boos wordt. Nou, juf staat te juichen als ze ook eens een grens trekt.’ De kinderen kunnen niet tegen hun natuur in gaan, maar met homeopathie kun je ze wel een stuk weerbaarder maken. Hun gevoel van eigenwaarde en kracht verandert van binnenuit. En dat is te zien in de manier waarop ze oogcontact maken, en de lichaamstaal.
Ook de kinderen die in de klas als lastig ervaren worden komen in de praktijk. Dat zijn natuurlijk geen ettertjes, maar kinderen met een verhaal. Soms heel onzeker, wat ze proberen te verbloemen door zichzelf en anderen te overschreeuwen (Lycopodium), soms vooral heel onrustig in hun eigen hoofd zonder dat ze daar anderen per se mee lastig willen vallen, en soms veel te vroeg gehard in hun eigen leven.
Vaak bloeien beide soorten kinderen na een passend homeopathisch middel op in de klas, en kunnen ze zelfs een sleutelfunctie gaan innemen in de groepsvorming.
Blog is eerder gepubliceerd op de website van de Vereniging Homeopathie.