7 juli 2023
Lycopodium
‘We bereiken het samen’
Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld. Wat is jouw ontwikkelingsstadium, wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?
Trainer, coach, mentor
Het middel Lycopodium past bij mensen die er goed in zijn om een team te smeden van een groep mensen om samen het hoogst haalbare doel te bereiken. Dat kan een docent of mentor zijn die ‘zijn klas’ door de eindexamens loodst, een diplomaat die een resultaat wil neerzetten dat door beide partijen gedragen kan worden, of een teamleider die zijn groep als een zonnetje laat lopen. Dit type mensen is goed in polderen, er lopen er niet voor niets veel van rond in Nederland. Ze verbinden zich met een doel of proces, meer dan met de mensen zelf. Ze raken er ook niet diep emotioneel bij betrokken. De docent neemt aan het eind van het jaar afscheid van de klas, en begroet begin van het nieuwe schooljaar met enthousiasme weer de volgende groep. Ze hebben een natuurlijk overwicht over de groep, en kunnen heel goed uit hun woorden komen. Vooral verbaal zijn ze sterk.
Zichzelf onder druk zetten
Lycopodium is van nature ambitieus en kritisch op zichzelf. Het gevoel is dat als hij niet presteert, niet iets van zichzelf maakt in de wereld, hij vernederd zal worden. ‘Ik ben pas iemand als ik wat bereik’. Dus moet het steeds beter. De hoge eisen die ze aan zichzelf stellen kan last geven. Ze bereiden zich vaak grondig voor en houden niet van delegeren. Het liefst vertrouwen ze op zichzelf. Als de druk te hoog wordt kunnen ze zichzelf gaan opblazen of bluffen, zich groter maken dan ze zijn, als compensatie voor het gevoel dat het dit keer misschien niet lukt. Of ze krijgen last van angsten en onzekerheid, slapen slecht en lopen tegen een burn-out aan. Voor deze mensen blijft het belangrijk voldoende te ontspannen, en de lat niet steeds hoger te leggen. Vooral sociale situaties geven spanning, soms valt het zelfvertrouwen hiervoor weg. Nieuwe uitdagingen, nieuwe mensen: het voelt soms net als koudwatervrees. ‘Want als ik het doe, moet het goed zijn.’ Er ligt te veel druk op. En dus omringt Lycopodium zich graag met vertrouwde mensen en routines, en creëert zijn eigen wereld. Koning van zijn eigen koninkrijk. Daar heeft hij de touwtjes in handen, daarbuiten loopt hij tegen een gebrek aan zelfvertrouwen aan. Omdat de lat zo hoog ligt, heeft Lycopodium moeite om zich te binden aan mensen en grote verantwoordelijkheden aan te gaan. Ze trouwen liever niet, of pas op latere leeftijd. Maar als ze zich committeren gaan ze er ook vol voor.
Lichamelijke klachten
Zwakke plek van het Lycopodium type zijn darmen. Vaak dipt de energie rond vier uur ’s middags. Ze hebben vooral ’s avonds last van opgezette darmen. Het zijn Bourgondiërs in eetgewoonte, en hebben een voorkeur voor zoet.
Middel kiezen
De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.