23 april 2020

Angst bij kinderen

Mijn kind is angstig vanwege het coronavirus. Hoe kan ik helpen?

Waar het de eerste week nog wel interessant was om niet naar school te hoeven gaan, is de lol er nu voor veel kinderen wel af. Inmiddels weten ze wel dat het coronavirus de wereld rondgaat. En dat we voor elkaar moeten zorgen en voorzichtig moeten zijn met sociale contacten. Sommige kinderen hebben last van angsten en zorgen. Hoe kun je ze helpen en welke rol kan homeopathie hierin spelen?

Tekst: Manon Bruins

Angsten en zorgen

Waar ziekte, lijden en dood voor veel kinderen iets op afstand was, komen deze zaken door het coronavirus ineens heftig hun belevingswereld binnen. Door wat ze hun ouders horen zeggen, de tv die aanstaat, door wat ze zien op Instagram en YouTube. Veel kinderen maken zich zorgen over opa of oma, ouders die misschien in risicogroepen vallen of een beroep hebben waardoor ze kwetsbaar zijn. Misschien hebben ze op social media gezien dat er soms ook jonge kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19. Ieder kind gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Veel kinderen kunnen hun zorgen en angsten wel hanteren, maar voor sommige anderen kinderen geeft het klachten. Kan homeopathie helpen?

Homeopathie

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van jezelf of van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Als de angst voor het coronavirus klachten geeft, is niet alleen de oorzaak relevant voor de homeopaat (angst voor infectie), maar ook de manier waarop jij of je kind met deze angst omgaat.

Calcium carbonicum

Het Calcium-kind kent van nature veel angsten. Deze kinderen zijn vaak bang in het donker, en vinden nieuwe dingen spannend. Ze kunnen ook diep doordenken over levensvragen. Wat gebeurt er met mij als ik doodga? Enge verhalen, of nare berichten op het nieuws kunnen bij deze kinderen lang nawerken en veroorzaken met name ’s nachts nachtmerries. Deze kinderen hebben behoefte aan zekerheid, structuur en geruststelling. Kinderen bij wie dit middel past, hebben baat bij ouders die op een heel duidelijke manier veiligheid en bescherming bieden. ‘Er kan jou niets gebeuren want we letten goed op en houden ons aan de regels.’ ‘We delen onze week op deze manier in, dan weet je precies waar je aan toe bent.’ Dat geeft houvast en helpt het Calcium-kind verder.

Arsenicum album

Het Arsenicum-kind is angstig voor verlies. Of dat nou gaat over hun spulletjes of over de mensen van wie ze houden. Ze zullen alles doen om ervoor te zorgen dat hun spullen heel blijven, en dat de mensen in hun omgeving veilig zijn. Ze kunnen hard geraakt worden door angst. Hun manier om daarmee om te gaan is door rusteloos te gaan regelen, checken en handenwassen. ‘Heb jij net je handen wel gewassen, mama?’ ‘Kan ik ook ziek worden als ik dat pak macaroni aanraak?’ Ze proberen op een dwangmatige manier hun angst te bezweren. ‘We gaan niet meer naar de supermarkt.’ ‘Ik wil niet dat iemand nog bij oma binnenkomt, dat is niet veilig voor haar!’ Een paar regels als gezin instellen is natuurlijk verstandig, maar voor het Arsenicum-kind gaan die niet snel ver genoeg. Meegaan in al zijn of haar maatregelen om met de angst om te gaan is geen doen. Op een rustige manier uitleggen welke jullie als gezin kiezen helpt.

Silicea

Silicea-kinderen zijn sensitief. De onrust en angst die nu de wereld over gaat, haalt hen uit hun evenwicht. Ze worden vooral in hun zelfvertrouwen aangetast. Ze uiten hun angsten niet zo duidelijk. Deze kinderen worden nog wat stiller en soms koppiger in hun gedrag. Ineens wordt het, bijvoorbeeld, heel belangrijk dat de limonade in hun favoriete groene beker wordt ingeschonken. Als de ouder dat vergeet, is dat ineens een onoverkomelijke tegenslag waar ze lang in kunnen blijven hangen. Het helpt als ouders zien dat het hun kind natuurlijk niet echt te doen is om die groene beker, maar dat ze een gevoel van controle en zelfbeschikking terug willen vinden.

Natrium muriaticum

Ook de Natrium muriaticum-kinderen zijn heel gevoelig, en daarmee kwetsbaar. Ze kennen zelf niet zoveel angsten, maar maken zich wel zorgen over anderen. Ze vinden het moeilijk om te laten zien dat ze zorgen of verdriet hebben. Deze kinderen trekken zich terug achter een muurtje. Het lijkt alsof het goed met ze gaat, maar als je beter kijkt, zie je dat ze het contact en een gesprek uit de weg gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld oogcontact gaan vermijden, of veel meer zich terugtrekken op hun kamer. Emoties worden niet of nauwelijks geuit, want ze willen zich flink houden. Als ouders kun je helpen door dit kind tijdens een wandeling toch te stimuleren om iets van hun binnenwereld te delen. Dat kan ze erg opluchten en minder eenzaam maken.

Raadpleeg een homeopaat

De middelen hierboven beschreven zijn bedoeld als illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in homeopathie. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jezelf en/of je kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen. Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van de Vereniging Homeopathie.