30 september 2020

Stramonium kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij? In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Stramonium kind.

‘Lampje aan!’

Stramonium-kinderen voelen zich snel bedreigd en zien overal gevaar in. Ze klampen zich daarom heftig vast aan de mensen die ze vertrouwen en kunnen letterlijk wild van angst worden als ze die veiligheid kwijt zijn. Zo is het donker op de slaapkamer veel te eng voor hen. Ook donkere tunnels of trappen ervaren ze als heel gevaarlijk. Ze hebben het idee dat er maar zo van alles zou kunnen gebeuren. In hun fantasie spelen wolven, zwarte honden of monsters een grote rol. Het gaat beter met ze als er een lampje aan mag en als papa of mama nog even boven bezig blijft als ze proberen te gaan slapen.

Nachtelijke angstaanvallen

Als deze kinderen ’s nachts in het donker wakker worden kan er paniek ontstaan. Ze hebben het gevoel dat ze alleen in de wildernis zijn, omringd door wilde dieren. Ouders vertellen vaak op consult dat ze zich rot wakker schrikken van de angstige kreten die hun kind uitroept. Als ze vervolgens naar de slaapkamer van hun kind gaan is deze zo in paniek dat ze de eerste minuten de ouders niet lijken te herkennen en niet kunnen kalmeren. Ze kijken met verwilderde paniek zo langs je heen, je zou er bijna zelf bang van worden.

Druktemakers

Op school en thuis zijn deze kinderen vaak heel onrustig. Ze kunnen woede-uitbarstingen hebben. Als ze overprikkeld raken door te veel licht of reflecterend licht kunnen ze ineens ontvlammen. Het is gewoon te veel. Als ze heel angstig zijn kunnen de spieren in hun gezicht verkrampt raken. Bij spanning en opwinding merken ouders ook dat ze meer gaan stotteren. Ook onder de douche gaan vinden ze vreselijk; met name het water dat uit de douchekop over hun hoofd wordt uitgestort vinden ze naar.

Klachten na schrik

Een kind kan in een Stramonium-beeld terecht komen nadat het ontzettend geschrokken is. Na een ongeluk, bijvoorbeeld. Maar ook na neurologische aandoeningen zoals een hersenvliesontsteking kan dit beeld ontstaan. Stramonium kan helpen om deze kinderen minder schrikachtig en angstig te laten worden.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.