5 september 2022

Je bent jong… en je moet zoveel!

De afgelopen vier jaar weten steeds meer jongeren de weg naar de homeopathiepraktijk te vinden. De meesten nemen voor het eerste consult nog hun vader of moeder mee, maar een deel komt direct zelfstandig. Sommige komen omdat iemand mijn praktijk heeft aangeraden, vaak hebben ze zelf op internet gezocht en besloten dat ze op consult willen. En dat is terecht, want de financiële, sociale en mentale druk op jongeren is enorm.

Jongeren en homeopathie

Op consult komt een thuiswonende student van twintig jaar die meteen van wal steekt: ‘Het lijkt wel of ik overspannen ben. Ik studeer, best een leuke studie, maar ik vind het pittig. Veel stof, veel statistiek en de afgelopen jaren veel online lessen. Mijn hoofd zit vol en tijdens die online lessen stel je ook niet zomaar een vraag. Eigenlijk vind ik dat ik zelfstandig moet gaan wonen, maar krijg maar eens een kamer. Ik werk twee dagen in het weekend om geld te verdienen. Het laatste half jaar voel ik me uitgeput, bijna dagelijks hoofdpijn, mijn cijfers lopen terug, en ik meld me af en toe ziek omdat ik echt geen energie heb. Dat vind ik naar, want dan moeten mijn collega’s weer harder lopen. De band met mijn ouders is prima, maar financieel kunnen ze niet meer bijspringen dan ze nu doen. Ik wil mijn energie terug, en me minder depri voelen.’ Deze student is vooral door de online consulten wat achter zichzelf geraakt. Wat verder niet helpt is zijn gevoel eigenlijk op kamers te moeten, terwijl hij twijfelt of dat wel bij hem past. Hij is thuis het meest op zijn gemak. Ik schrijf homeopathische middelen voor waarnaar hij aangeeft dat de hoofdpijn veel minder voorkomt, hij zich beter kan concentreren en minder snel in de stress schiet. Het derde consult is de hoofdpijn weg, zijn energie 50% beter, en hij heeft besloten dat hij het gezellig vindt om nog twee jaar thuis te wonen. Daarna ziet hij wel weer.

Sociale onzekerheid

Er stuift een prachtige vwo-leerlinge mijn praktijk binnen, opvallend en stijlvol gekleed, vlammend rode haren, zorgvuldige make-up. Ik trek mijn eigen jurk nog maar eens recht, ik ben duidelijk under-dressed. Eén vraag: ‘hoe is het met je?’, is voldoende voor een antwoord van een half uur. Duidelijk verhaal: deze puber barst van de vriendinnen, van de volgers op Instagram en Snapchat, van de jongens die willen daten. Maar is dat wel allemaal gemeend? Want die vriendinnen maken haar soms ook onzeker, of jaloers, is ze wel iemands beste vriendin? Haar moeder vond dat ze op consult moest omdat ze thuis zo vaak over haar toeren was. ‘Ze is zo uit balans,’ zegt moeder. ‘Van heel uitbundig en blij, tot dramatisch ongelukkig. Ook haar menstruatie verloopt heftig. Is er iets dat haar meer rust kan brengen?’ Het homeopathische middel maakt dat ze zich minder onzeker voelt, waardoor ze niet meer zo makkelijk in emotioneel heftig vaarwater met vriendinnen belandt. Ze voelt wat minder de behoefte om iedere dag uren met social media bezig te zijn, ook dat helpt om emotioneel beter bij zichzelf te kunnen blijven. Ten slotte verloopt ook de menstruatie een stuk rustiger.

Mentale klachten

Een man van begin twintig maakt een afspraak. ‘Het gaat niet zo goed met mij. Sinds Corona ben ik onrustig. Veel handen wassen, angstig als mensen om me heen verkouden zijn. Naast dat ik bang ben om ziek te worden, vraag ik me af waar het met de wereld naar toe gaat. Het voelt onveilig: kijk naar het milieu, de vluchtelingen stromen, de stijgende prijzen. Dat kan toch niet goed gaan? Ik ben single, ik woon in een appartement, maar ik kan niet meer zo goed alleen zijn. Dan komt de onrust. Als ik even app met een vriend gaat het wel beter, maar dat houdt niet lang aan. Als vrienden op bezoek zijn vind ik dat niet altijd fijn. Ze zitten met hun handen aan spullen, aan deurklinken, gebruiken mijn toilet. Als ze weg zijn maak ik dat weer schoon met chloor doekjes en zet ik alles weer recht. Dat is toch niet normaal?’ Ik schrijf een homeopathisch middel voor dat hem helpt om minder een gevoel van dreiging te ervaren. Hij vertelt: ‘Vorige week mijn verjaardag gevierd, vrienden op bezoek gehad. Daarna alleen de stofzuiger gebruikt, no worries.’