9 maart 2020

Hyosciamus kind

Het Hyosciamus kind: ‘mama vindt mijn zusje liever…’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij? In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het hyosciamus kind.

Aandacht graag!

Het Hyosciamus kind heeft het nodig om gezien te worden. Ze bloeien op onder aandacht. Als de aandacht van hun omgeving wat verslapt zorgen ze er wel voor dat ze dit weer krijgen door te gaan entertainen. Het zijn geboren clowns en grappenmakers. Ze hebben veel energie en houden van een feestje.

Zien jullie mij wel?

Er ontstaan problemen als het Hyosciamus kind zich tekortgedaan voelt. De geboorte van een broertje of zusje is vaak een aanleiding hiervoor. Maar ook een scheiding van de ouders kan maken dat het kind het gevoel krijgt dat papa of mama hem/haar niet meer lief of leuk genoeg vindt en daarom weggaat. Om de aandacht weer terug te krijgen kan het Hyosciamus kind overdreven de clown gaan uit hangen of negatief gedrag laten zien. Vieze liedjes zingen, of woorden zeggen waarvan het kind weet dat er reactie op komt. Iedere aandacht is immers beter dan geen aandacht.

Tics

Als dat allemaal niet helpt kan het kind het tegenovergestelde gedrag laten zien en helemaal in zichzelf keren en in een fantasiewereld gaan wonen. Het laat dan tics zien: gefixeerd plukken aan een knuffel, ’s nachts tandenknarsen. Een bekend beeld is dat ze urine en ontlasting laten lopen doordat hun zenuwstelsel overprikkeld is geraakt. De stress is dan zo groot dat ze niet meer goed voelen wanneer ze naar het toilet moeten. Hyosciamus kinderen hebben snel het gevoel dat ze worden afgewezen of worden gekwetst. Ze hebben een groot hart en willen echt niet vervelend doen, maar ze hebben het erg nodig om regelmatig bevestiging te krijgen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van de Vereniging Homeopathie.100