6 februari 2019

Valentijn

Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Er doen veel verhalen de ronde over de priester Valentijn. Zo zou de blinde dochter van zijn cipier weer haar zicht hebben teruggekregen na het lezen van zijn afscheidskaart getekend ‘van jouw Valentijn’. Sint-Valentijn werd geëxecuteerd omdat hij een Christen was. Andere opperen dat Sint-Valentijnsdag is ingesteld om een oud Romeins vruchtbaarheidsfeest, Lupercalia, in te lijven in de Christelijke feestdagen. Valentijnsdag is nu vooral een commercieel feest waarbij we worden aangemoedigd om kaarten te kopen en sturen, het nodige snoepgoed in hartvorm te consumeren, en rode rozen tegen schrikbarende prijzen uit te delen.

En toch vind ik het een fijne dag. Dat komt omdat we vroeger op de middelbare school, bij gebrek aan aanbidders, als vriendinnen elkaar kaarten gingen sturen. Ik stuur diezelfde vriendin al bijna dertig jaar een Valentijnskaart. Gewoon, om haar te vertellen dat ik blij met haar ben. Later is het trouwens gelukkig helemaal goed gekomen met de Valentijnskaarten van mijn man. Als gezin houden we Valentijn ook in ere. De kinderen tekenen een kaart of schrijven een lief gedicht voor mij en mijn man. We delen kaarten uit, gaan uit eten, en er liggen chocolade hartjes op de ontbijtborden. Bij het avondeten doen we een rondje positieve feedback: wat is gaaf, lief en leuk aan jou?

Ik denk dat het belangrijk is, om af en toe naar elkaar uit te spreken dat je elkaar lief vindt. Ik hoor talloze levensverhalen in mijn praktijk, en mijn conclusie is dat we dat te weinig doen. Laten weten dat de ander belangrijk voor je is. Dat hoeft natuurlijk niet op Valentijnsdag, maar soms helpt het als een feestdag je een duwtje in de rug geeft.

Happy Valentinesday!