19 april 2018

Kwestie van hormonen

‘Ik ben gestopt met de anticonceptiepil, en nu word ik niet meer ongesteld’, is een zin die ik regelmatig hoor in mijn praktijk. De achtergrond van het verhaal van de vrouwen in kwestie is meestal als volgt: een lastige, onregelmatige menstruatie in de puberteit. Veel pijn en/of veel bloedverlies. De gang naar de huisarts en het slikken van een anticonceptiepil is dan de volgende stap. Nadat deze vrouwen een kinderwens krijgen, of het vermoeden hebben dat hun migraine of stemmingswisselingen misschien gerelateerd zijn aan de pil, blijkt na het stoppen van de pil de menstruatie niet meer op de gang te zijn komen. Veel vrouwen willen dit graag (eerst) op een natuurlijk wijze proberen op te lossen.

Een homeopathische behandeling is gelukkig heel goed mogelijk bij het uitblijven de menstruatie in het algemeen, en bij het ontstoren van de anticonceptiepil in het bijzonder. Veel gebruikte homeopathische middelen zijn carbo animalis, sepia, pulsatilla en nux vomica. Het uitzoeken van het juiste middel is maatwerk, maar de resultaten zijn vaak binnen 12 weken duidelijk zichtbaar.

Meestal mailen patiënten: ‘Ik had nooit gedacht nog eens zo blij te zijn om weer te menstrueren’. Bijkomend voordeel is dat ieder jaar de deur van mijn praktijk vol komt te hangen met geboortekaartjes.

Blog is eerder gepubliceerd op de website van de Vereniging Homeopathie